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Übung Neuere Geschichte: It’s Worth Tasting: Early Modern Food History

Dozent:innen: Kilian Harrer
Kurzname: Ü.Neuere.Geschichte
Kurs-Nr.: 07.068.200
Kurstyp: Übung

Voraussetzungen / Organisatorisches

Keine besonderen Zugangsvoraussetzungen.
B.A. Geschichte: Diese Übung ist Bestandteil des Moduls 4 (Neuere Geschichte). Die Übung ist unbenotet; vorausgesetzt wird eine aktive Teilnahme an der Übung.
B.A. KF, M.A., M.Ed. Geschichte: Diese Übung ist Teil des Aufbaumoduls Neuzeit. Die Übung ist unbenotet; vorausgesetzt wird eine aktive Teilnahme an der Übung.

Empfohlene Literatur

Carol Helstosky (ed.), The Routledge History of Food (London 2015)
Rachel Laudan, Cuisine and Empire: Cooking in World History (Berkeley, CA 2013)
Christopher Kissane, Food, Religion and Communities in Early Modern Europe (London 2018)
David Gentilcore, Food and Health in Early Modern Europe: Diet, Medicine and Society, 1450–1800 (London 2016)
Susan Pinkard, A Revolution in Taste: The Rise of French Cuisine, 1650–1800 (Cambridge 2009)
Massimo Montanari, The Culture of Food (Oxford 1996) [this classic work of food history is also available in German (“Der Hunger und der Überfluss”), Italian (“La fame e l’abbondanza”), and Spanish (“El hambre y la abundancia”)]

Inhalt

Food is both a basic and a highly fascinating aspect of human existence. We produce, share, discuss, and consume food in countless different ways—not only in order to survive but also to cultivate taste and traditions, honor religious precepts and ethical ideals, and strengthen ties of family, friendship, and community. This course will introduce students to the historical variety and dynamics of European “foodways” by focusing on the early modern period. Studying the centuries between the Reformation and the French Revolution will enable us to tackle key questions: What role did food play in either sharpening or blurring boundaries between different religious communities? How did certain cuisines and dishes accumulate cultural prestige or inform emerging national stereotypes? How did Europeans change their conceptions of what might constitute a healthy diet? How did early globalization impact European ways of eating and cooking?
The course will combine various formats of large- and small-group discussion engaging with secondary literature as well as with primary sources (such as early modern cookbooks, travel accounts, and letters describing banquets or food customs). All readings will be in English. In addition, the course will feature opportunities for students to reflect on how their own eating habits are different from—but also partly rooted in—those of the early modern age.

Termine

Datum (Wochentag) Zeit Ort
23.10.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz
30.10.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz
06.11.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz
13.11.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz
20.11.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz
27.11.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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04.12.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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11.12.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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18.12.2024 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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08.01.2025 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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15.01.2025 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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22.01.2025 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz
29.01.2025 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
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05.02.2025 (Mittwoch) 10:15 - 11:45 00 008 SR 06
9125 - Bausparkasse Mainz